Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zupy kremy. To właśnie dzięki nim, zaczęłam jeść więcej warzyw, których w kremach po prostu nie czuć. A jeśli nie jecie zup-kremów często, mam nadzieję, że ten prosty przepis na wegańską zupę krem z cukinii i bazylii to zmieni 😉 . Ale najpierw kilka propozycji…

Z czym możesz zjeść cukiniowo-bazyliową zupę krem?

Przepis na cukiniowo-bazyliową zupę krem

AuthorKasia

Yields2 Servings

 1 średnia cukinia (ok. 400g)
 ¼ cebulki dymki
 2 ząbki czosnku
 2 łyżki oliwy z oliwek
 ½ łyżeczki sproszkowanej kolendry
 400 g wody lub bulionu warzywnego
 20 listków świeżej bazylii
 2 łyżki soku z cytryny

1

Cukinię pokrój w grube plastry, cebulę dymkę w piórka a czosnek obierz.

2

Podsmaż warzywa na oliwie przez ok. 5 min wraz z kolendrą (jeśli używasz ziaren, wcześniej sproszkuj je w moździerzu).

3

Zalej warzywa wodą lub bulionem warzywnym (dowolnie) i gotuj przez ok. 15 minut.

4

Pod koniec dodaj listki bazylii, sok z cytryny i gotuj ok. minutę, wymieszaj i zblenduj całość.

5

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Ingredients

 1 średnia cukinia (ok. 400g)
 ¼ cebulki dymki
 2 ząbki czosnku
 2 łyżki oliwy z oliwek
 ½ łyżeczki sproszkowanej kolendry
 400 g wody lub bulionu warzywnego
 20 listków świeżej bazylii
 2 łyżki soku z cytryny

Directions

1

Cukinię pokrój w grube plastry, cebulę dymkę w piórka a czosnek obierz.

2

Podsmaż warzywa na oliwie przez ok. 5 min wraz z kolendrą (jeśli używasz ziaren, wcześniej sproszkuj je w moździerzu).

3

Zalej warzywa wodą lub bulionem warzywnym (dowolnie) i gotuj przez ok. 15 minut.

4

Pod koniec dodaj listki bazylii, sok z cytryny i gotuj ok. minutę, wymieszaj i zblenduj całość.

5

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zupa krem cukiniowo-bazyliowa
Nutrition Facts

Servings 2


Amount Per Serving
Calories 142.4
% Daily Value *
Total Fat 10.6g17%
Total Carbohydrate 10g4%
Dietary Fiber 3.3g14%
Protein 3.5g8%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *